Luchtdichtheidsmeting
Wat?
Een luchtdichtheidsmeting/blowerdoortest wordt uitgevoerd om de luchtdichtheid van een gebouweenheid te kunnen bepalen. Dit door de gebouweenheid onder druk te plaatsen met een ventilator.
Waarom?
Vanuit het energetische perspectief is een gebouweenheid liefst zo luchtdicht mogelijk gebouwd. Immers hoe minder ongewenste openingen er zich in de bouwschil bevinden, hoe minder warmte er kan ontsnappen naar de buitenomging toe in de winter en hoe minder warmte er kan binnenstromen in de zomer.
Wanneer?
Een luchtdichtheidsmeting is niet verplicht om te laten uitvoeren. Echter de keuze om het niet te laten uitvoeren, kan een serieuze impact hebben op uw EPB of EPC.
Invloed op EPB
Indien u te maken heeft met een EPB-aangifte is het ten stelligste aangeraden om deze meting te laten uitvoeren. Het alternatief is immers dat uw EPB-verslaggever genoodzaakt is om te werken met standaardwaarden* die nefast zijn voor het behalen van uw eisen m.b.t. het E-peil en S-peil. In realiteit wordt deze meting voor de EPB-aangifte quasi altijd uitgevoerd.
Invloed op het EPC
Bij het opmaken van het EPC kan u er ook voor kiezen om een luchtdichtheidsmeting te laten uitvoeren in uw woning. Dit zal een positief effect hebben op uw energielabel. Echter de exacte impact verschilt van woning tot woning. In realiteit wordt een luchtdichtheidsmeting voor het opmaken van een EPC zelden uitgevoerd omdat de kost van de luchtdichtheidsmeting de kost van het EPC vaak overstijgt.
Heeft u specifieke vragen over een luchtdichtheidsmeting of wilt u rechtstreeks een offerte, aarzel dan niet om ons te contacteren.
* Indien uw werkt met de standaardwaarden m.b.t. luchtdicht zal er verondersteld worden dat u in de winter continu een bepaalde luchtstroom van warmte zal verliezen naar buiten toe en in de zomer warme lucht zal binnen halen. Hetgeen in de winter zal leiden tot meer nood aan warmteopwekking en in de zomer de nood van koeling zal creëren (onafhankelijk of u in het bezit bent van)